Одобрени са два проекта на Национален парк Централен Балкан
Одобрени са два проекта на Национален парк Централен Балкан / netinfo

Одобрени са два проекта на национален парк "Централен Балкан. От Парковата дирекция са кандидатствали с разработките по Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013". От общо постъпилите 74 предложения, одобрени са 24. Сред тях са и двата, с които кандидатства дирекцията. Предвидените по проектите дейности са на обща стойност близо 2 937 000 лв.

Проектът „Опазване, поддържане и възстановяване на природни местообитания и местообитания на видове в Национален парк Централен Балкан" е разчетен за 36 месеца и има за основна цел да бъдат опазени, поддържани и възстановени природни местообитания и местообитания на видове във високопланинската безлесна зона на Национален парк Централен Балкан. Специфичните цели са чрез ограничаване негативното влияние на пашуващи в парка домашни животни върху местообитания и видове, да се достигне и поддържа съответното им благоприятно природно състояние, ограничаване и спиране на екстремния туризъм с високопроходими автомобили на целеви местообитания, както и възстановяване на редки и застрашени от изчезване видове.

Вторият проект „Информационно обезпечаване и подобряване на посетителската инфраструктура в Национален парк Централен Балкан", ще се изпълнява в рамките на 22 месеца. Неговата обща цел е да бъде опазено естественото състояние, целостта и единството на природните елементи и екологичните процеси в парка чрез активно позитивно управление на посетителския поток, също развиване и утвърждаване на природозащитните нагласи сред посетителите. Сред конкретните цели е подобряването на стопанисваната от дирекцията туристическа инфраструктура в парка, осигуряване на информирано пребиваване на посетителите в парка чрез актуална и атрактивна информация и ефективен достъп до нея. Проектът цели и създаване на условия за опазване и естествено възстановяване на части от осем природни местообитания в близост до туристически маршрути.