Обстановката в община Габрово към 17 часа на 29 юли 2014 г.
Обстановката в община Габрово към 17 часа на 29 юли 2014 г. / Община Габрово
Обстановката в община Габрово след интензивните валежи постепенно се нормализира.

Пороят отне живота на жена от село Враниловци. Все още се издирва синът й, който от снощи е в неизвестност. Няма данни за други пострадали или бедстващи хора.

Остава усложнена ситуацията в кметства Враниловци, Новаковци, Гъбене, Стоевци, Музга, Дебел дял, Трънито и Янковци. Пораженията по пътната инфраструктура са най-големи в село Новаковци и Гъбене.

В града и в селата са отнесени пътни настилки, уведени са мостове и водостоци, има непроходими участъци от свлечени земни маси, затлачени са дерета, активирани са свлачища, на много места има пропаднали пътни участъци.

Още в ранните часове на деня, комисии от Община Габрово започнаха огледи на всички критични места с цел установяване на нуждите и осигуряване на хора и механизация.

Екипи на Община Габрово работят по отстраняване на последствията от пороя в града и селата – разчистване на наноси и дървесна растителност за възстановяване на проходимостта на улици и пътища, и проводимостта на мостове и водостоци.

На територията на общината през изминалото денонощие паднаха проливни валежи с интензитет над 200 л/кв.м. През нощта за отводняване и провеждане на аврийно-спасителни дейности работиха 6 екипа и 25 служители на Пожарна безопасност и защита на населението. Осем села са без вода, заради прекъснати от снощните порои водопроводи. Възстановителните работи започнаха, като се очаква до края на деня водподаването да бъде възобновено.

Община Габрово изказва съболезнования на близките на загиналата жена.

Обстановката в община Габрово към 12:00 часа на 29 юли

Обстановката в община Габрово след интензивните валежи е усложнена. Сериозна е ситуацията в село Враниловци, където една жена загина, а мъж от същото село е в неизвестност. Това съобщават от Община Габрово.

Няма информация за други пострадали или бедстващи хора. Наводнени са приземни етажи на къщи, отнесени са коли и селскостопанска техника.

Сложна е обстановката и в кметства Новаковци, Гъбене, Стоевци, Музга, Дебел дял, Трънето и Янковци.

Най-сериозни са щетите по инфраструктурата в Новаковци, където е засегната основно пътна и критична инфраструктура.

В града и в селата са отнесени пътни настилки, уведени са мостове, има непроходими участъци от свлечени земни маси, затлачени са дерета, активирани са свлачища, на много места има риск от пропадане на пътни участъци.

В ранните часове на деня бяха определени комисии за извършване на огледи на всички критични места с цел установяване на нуждите и осигуряване на хора и механизация. В момента се извършва почистване на наноси, дъждоприемни шахти, водостоци, разрушени участъци на легла и корита на реки и дерета.

На територията на общината от 20:00 часа на 28 юли до 01 часа на 29 юли паднаха проливни валежи с интензитет над 200 л/кв.м. През нощта за отводняване и провеждане на аврийно-спасителни дейности са работили 6 екипа и 25 служители на Пожарна безопасност и защита на населението.

Обстановката в община Габрово към 17 часа на 29 юли 2014 г.
netinfo

Поради разразилата се снощи силна гръмотевична буря временно без ток бяха около 70 села и 4 квартала на Габрово. Електрозахранването е възстановено.

8 села са без вода, заради прекъснати от снощните порои водопроводи. Възстановителните работи започнаха, като се очаква до края на деня водоподаването да бъде възстановено.