Общинският съвет ще решава за градският транспорт в Габрово
Общинският съвет ще решава за градският транспорт в Габрово / Габрово ДНЕС

Темите от вестник "Габрово ДНЕС":

Общинският съвет ще решава за градският транспорт в Габрово: автобуси на природен газ и електробуси, без тролеи?

В рамките на проект „Техническа помощ за подготовка за следващия програмен период 2014-2020“ Община Габрово възложи разработването на прединвистиционно проучване на цялата система на градския транспорт.

То ще съдейства за постигане на необходимата готовност за кандидатстване за финансиране на проект за Интегриран градски транспорт. В четвъртък ще бъде представено на общинските съветници. Кои са акцентите коментира зам. кметът Климент Кунев.

"Основната цел е да се модернизира транспорта в град Габрово, като специфичните цели са насочени към модернизация на организирания масов градски транспорт, подобряване на мобилността и достъпността, намаляване на транспортните задръжки, т.е. задръстванията, излъчването на вредни емисии, опазване на околната среда, посредством развитие на екологичен транспорт.

А също така разработване на велосипедни и пешеходни алеи, подобряване на безопасността, включително оптимизиране на организацията на движение и паркиране в града.

Изпълнителят на прединвестиционното проучване е Институтът за транспортни изследвания ЕООД е избран по реда на Закона за обществени поръчки и е с опит в изпълнението на транспортни проучвания, моделиране и проектиране. Разработката е задълбочена, което ни дава основание да смятаме, че е достатъчно надеждна".

До 2016 г. всички детски площадки трябва да отговарят на европейските изисквания

Срокът за това бе до 2013 г., но бе отложен с три години.

От няколко години насам в Габрово ежегодно се изграждат по няколко нови площадки и се ремонтират стари с пари от национални програми, европейски средства или от бюджета.