Нарастват необосновано изследванията на ядрено-магнитен резонанс
Нарастват необосновано изследванията на ядрено-магнитен резонанс / netinfo
Значително увеличаване броят на назначените изследвания на ядрено-магнитен резонанс в Габровска област от началото на годината, отчитат от районната здравноосигурителна каса. От няколко месеца в Габрово функционира първият за областта ядрено-магнитен резонанс.

По тази причина Националната здравноосигурителна каса е заложила за региона извършването на около 30 такива изследвания месечно, което е два пъти над средното потребление. Въпреки това заявките са значително повече, което налага строг контрол, съобщи пред Дарик директорът на РЗОК Захари Дошков. Комисия от касата разглежда молбите, постъпили от лекари, назначили ядрено-магнитен резонанс.

След преценка на представените от медика мотиви и обсъждане на възможностите за други диагностични методи се взема решение. Половината от представените само за една седмица заявки са отхвърлени от комисията като немотивирани. Според директора на районната здравноосигурителна каса, ако се установи значителен ръст на назначенията за това изследване ще бъдат извършвани проверки от национален консултант по рентгенология.