Над милион са натрупаните загуби на дружеството Общински пътнически транспорт
Над милион са натрупаните загуби на дружеството Общински пътнически транспорт / Дарик Габрово

 

1 109 000 лева са натрупаните загуби на дружеството Общински пътнически транспорт по отчет за първото тримесечие на 2010 година, съобщи кметът на Габрово Николай Сираков. По думите му предприятието е декапитализирано. Той допълни, че в момента се извършва външен одит от софийската фирма „Цеси консулт плюс" ООД. Той включва преглед на цялостната дейност, финансов одит и изпълнение на бизнес задачите на управителя. Целта на проверката е да се уточни реалното състояние на дружеството, както и да се установи как се управлява то. Срокът на одита е един месец, с опция да продължи докато се изяснят фактите.

Загубите на Общински пътнически транспорт за 2009 година са в размер на 189 хиляди лева, а през 2008 са били 367 хиляди лева.

„Ако управителят на фирмата Калоян Енчев лично не си подаде оставката докато приключи одита, аз ще поискам да бъде освободен от длъжност, без да му се сваля отговорност". Според кмета тепърва ще се уточнява дали действията за довеждане на дружеството до това състояние са умишлени.  

Сираков каза още, че първата задача е да се гарантира изпълнението на транспортната схема, а втората-виновниците за нередностоите да си понесат отговорността.

Освен загубите на дружеството, са отчетени и сериозни разминавания в километрите. През 2009 година са навъртяни с 170 хиляди км. повече в сравнение с 2008.

Сираков допълни, че предстоят проверки на всички общински фирми.