Над 400 души ще бъдат засегнати от масовите съкращения
Над 400 души ще бъдат засегнати от масовите съкращения / netinfo
Над 400 работници ще бъдат засегнати от масовите съкращения в предприятията в областта. Най-много хора освобождават заводът за санитарна арматура „Идеал Стандарт Видима” и „Балканско ехо” - по около 150 души, а габровската фирма „Рекорд” съкращава близо 90 работници. Севлиевската фирма „Добромирка” също е предупредила, че ще уволни близо 20 работници, съобщи директорът на Бюро по труда Лена Георгиева. Машиностроителните заводи „Янтра” и „Подем кран” в Габрово са пуснали работниците си в отпуск, но не са подали заявка за масови съкращения. Според нормативните разпоредби обаче предприятията са длъжни да обявяват съкращенията само когато те са по-голям процент от работниците. В това число не влизат и работещите на временни трудови договори. Те могат да бъдат освобождавани преди да им е изтекъл договора или той да не бъде подновен след изтичането му.

Не всички предприятия в областта обаче са тежко засегнати от финансовата криза. Един от инструменталните заводи набира служители, някои от големите шивашки фирми също търсят работници, съобщи Георгиева.

В края на декември безработицата в областта е била 3,64% или над 2400 души. Очакванията са в края на януари тя да наближи 4 процента.

От началото на годината досега близо 400 души са започнали работа по различни социални програми към Бюро по труда. Те се финансират от държавния бюджет. Очаква се през февруари да стартират нови програми, които ще осигурят работа на още безработни.