/ Thinkstock/Getty Images
С решение от 3 януари 2019 година тричленен състав на Окръжен съд – Габрово, допусна предаването на властите в Република Франция на мъж от с. Дамяново, общ. Севлиево, по искане на Окръжна прокуратура – Габрово и въз основа на издадена по отношение на същия Европейска заповед за арест.

Заместник-прокурор към Окръжен съд в град Шамбери, Република Франция, е издал Европейска заповед за арест с искане за задържане и предаване на българския гражданин К.К. на френските власти с цел провеждане на наказателно преследване по подозрение за извършено сексуално престъпление. Деянието е осъществено на 7 ноември 2015 година в Република Франция.

Мъжът, опитал се да извърши изнасилване във френския град Шамбери е „задържан под стража"

С оглед доказателствата по делото съдът счете, че Европейската заповед за арест съответства на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) и че не са налице предвидените законови основания за отказ за изпълнение.

Съдът изиска чрез пряк контакт с издаващата държава гаранции по чл. 41, ал. 3 от ЗЕЕЗА и намери предоставените такива от заместник-прокурор към Окръжния съд в град Шамбери, за валидни и достатъчни, за да се приеме, че са  изпълнени изискванията на закона с цел осигуряване на необходимата закрила на българския гражданин, в случай на присъда в искащата държава и възможността да изтърпи същата в родината си. Съобразявайки изложеното съдът допусна предаването на К.К. на френските власти.
 
Решението на Окръжен съд-Габрово подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд – Велико Търново в 5-дневен срок.