Млекопроизводителите пишат писма до министъра
Млекопроизводителите пишат писма до министъра / netinfo
Млекопроизводители от Габровска и Великотърновска област взеха участие в общо събрание, проведено в Севлиево. Основната цел бе излизането с общо становище по повод тежкото положение на млечния сектор. Три писма изпращат Регионалните асоциации на млекопроизводителите от Ст. Загора, Ямбол, Добрич, Средец, Търговоще, Велико Търново и Габрово, до министъра на земеделието Нихат Кабил с молба да обърне внимание на тежкото положение на фермерите. Само на едно обаче те получават отговор и то без конкретно решение за справяне с положението. “Годината беше тежка, фуражите поскъпнаха прекалено много, а цените на млякото стигнаха тавана си.

Ако държавата не се намеси да подпомогне животновъдството сектора загива”, каза Иван Здравков - председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите от Габровска област. Производителите на мляко настояват за увеличение на субсидията. То техни думи парите стигали за изхранването на животните едва за четири месеца.

“В Гърция дават 700 евро на животно, а на нас ни дават 20 лева. Тази субсидия е недостатъчна, имайки предвид, че само лабораторните проби на млякото струват 12 лева. Ние не говорим за пари от Европейските фондове, а за адекватно подмагане от страна на държавата, за да се запази генофонда. Без пари не става”, категорични бяха фермерите. Тъй като министър Кабил не обръща внимание на исканията им млекопроизводителите те взеха решение да изпратят писмо до Комисията по земеделие. “Ако държавата не обърне внимание на исканията ни всички ще излезем на протест. Искаме правителството да обърне внимание на отрасъла. Целта е някой да ни чуе”, категоричен бе Здравков.