Малко под половината население на областта живее в тежки материални лишения
Малко под половината население на областта живее в тежки материални лишения / DarikNews, архив

През 2013 г. 45.8% от населението в област Габрово живее в тежки материални лишения, съобщават от Териториално статистическо бюро.

За страната стойността за този показател е 43.0%. С най-висок показател за материални лишения през 2013 г. е област Ловеч, където 70.7% от населението живее в условия на сериозни материални лишения.

В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения.

Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности, уточняват от статистиката.

През 2013 г. област Габрово се нарежда на 19 - то място в страната по линия на бедност след област Ямбол - 254 лв. и пред област Хасково – 237.83 лева.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност в област Габрово се увеличава с 1.1% (при средно 2.2% за страната), а относителният дял на бедното население намалява с 2.4 процентни пункта.

В областта относителният дял на бедност при мъжете е 16.5%, а при жените - 14.0%. %. Разликата в равнищата на бедност по пол съвпада с тази за страната - 2.5 процентни пункта. В сравнение с предходната година делът на бедност при мъжете в област Габрово намалява както при мъжете (с 0.1 процентни пункта), така и при жените (с 4.5 пункта), а разликата в равнищата на бедност по пол се увеличава с 0.6 процентни пункта.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2013 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 15.2 до 18.2%, или с 3.0 процентни пункта.

Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 59.8%, или с 44.6 процентни пункта.