Лекари от Белгия и Русия оперираха в габровската болница
Лекари от Белгия и Русия оперираха в габровската болница / netinfo

На работно посещение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова” бе урологът д-р Етиен Фонтейн от Белгия, който е председател на сдружението „Хора в помощ на България – Аалст – Габрово” и е в основата на партньорските отношения между Кралската болница в гр. Аалст и МБАЛ „Д-р Тота Венкова”. Той участва в операции и клинични прегледи на пациенти съвместно с габровските си колеги от Отделение по урология в лечебното заведение.

Екип от белгийски и габровски лекари осъществи успешна операция на 26 годишен пациент със злокачествено заболяване на тестисите – ретроперитонеална лимфмаденоектомия, която се прави за първи път в лечебното завединие. Екипът от белгийски лекари се състои от д-р Карпентие – добре известен експерт в Белгия по туморната патология на тестиси, с голям опит в уро-онкологията, д-р Верпоорт – негов асистент и урологична сестра Катлиин Леурс.

Освен белгийски лекари в лечебното заведение бе и д-р Хворов - кандидат на медицинските науки, завеждащ урологично отделение на болницата в побратимения на гр. Габрово руски град Мъйтищи. Той работи съвместно с белгийските и габровските уролози.

"Традиционните международни работни срещи правят болницата конкурентноспособна и дават възможност да се предлага на пациентите най-добрата медицинска помощ, която могат да получат само във водещи европейски клиники", коментират от ръководството на габровската болница.