Константин Проданов, ПП АБВ: България се е превърнала в ресурсен център за изтичане на мозъци
Константин Проданов, ПП АБВ: България се е превърнала в ресурсен център за изтичане на мозъци / DarikNews.bg

Необяснимо, но въпреки че има неизпълнение на приходите в държавния бюджет се залага увеличение на разходите. Близо 500 млн. лв. влизат в едно доста общо перо, с което ще се разпорежда финансовият министър. Има достатъчно резерви в разходната част, които да бъдат съкратени, около 400-500 млн. лв. Няма нужда да се взема нов дълг. Това коментира в Габрово Константин Проданов, едно от лицата на ПП АБВ и финансов експерт на политическата формация.

Политическа партия АБВ залага на премахване на плоския данък и връщане на прогресивното подоходно облагане, стана ясно от думите на Проданов.

„Най-бедните да са защитени, чрез праг на необлагаем минимум, който да е равен на минималната работна заплата. При доход от 340 до 3400 лв. данъкът да е 10 % и над тази сума да има по-висок данък. Предлагаме въвеждане и на семейно подоходно облагане, данъчни облекчения за работещи семейства”.

В България е необходимо икономическо планиране. Според ПП АБВ би бил добър 7-годишен период на такова планиране.

„И леви, и десни да се обединим около разбирането за посоката, в която да се развиват отраслите на икономиката ни. Ясно е, че дори да махнем с магическа пръчка няма как да се подобрят веднага и радикално нещата. Необходим ни е нов национален приоритет. Посоката трябва да се зададе от експертите, а държавата да застане зад техните решения. Професионален потенциал за такива анализи може да се намери в Българска академия на науките, както и в развойните звена в отделните министерства. Точно те трябва да направят анализите и да зададат посоката, а политическите сили да ги подкрепят”.

„Това трябваше да се направи още преди да влезем в новия програмен период на ЕС. Странно, но тук говорим за усвояване на средствата от фондовете, а не за инвестирането им. За този 7-годишен период трябваше да се даде посоката на развитие на България и да се обвърже с европейската посока. Европа дава средствата, но как се изразходват те се решава на национално ниво.

България се е превърнала в някакъв ресурсен център за мозъци, които изтичат към различни европейски страни. Нашите политици трябва да си говорят с европейските, развитието на страната ни да е съобразено с приоритетите и посоката на целия ЕС”, заяви още политическият експерт на ПП АБВ.