Кметът на Брунате връчи в Трявна единственото копие на документите, удостоверяващи смъртта на Славейков
Кметът на Брунате връчи в Трявна единственото копие на документите, удостоверяващи смъртта на Славейков / Община Трявна

„Вие имате пълното основание да се гордеете с такъв поет, но искам да ви кажа, че ние също се гордеем с него. Ние също сме имали възможността да бъде наш съгражданин, макар и за кратък период, но той е оставил трайна следа в нашето общество", с тези думи кметът на италианския град Брунате Давиде Бодини връчи единствено копие на документите, удостоверяващи смъртта на Славейков, на Дончо Захариев, кмет на община Трявна.

Давиде Бодини е издирил в общинския архив документите, свързани със смъртта на Славейков. Той даде копия от акта за установяване на смъртта на поета от лекар, смъртния акт, искане от тогавашния Генерален консул на Република България за пренасяне на тялото на Славейков в родината му, разрешение от община Брунате това да стане, както и проект за надгробна плоча, който е бил изработен преди искането за пренасяне на тялото.

Бодини подари на Дончо Захариев и книга с 50-те най-интересни неща, свързани с Брунате, в която е включен материал за Пенчо Славейков, както и за възпоменателната плоча на поета, разположена на библиотеката в красивото градче на брега на езерото Комо. Той обяви, че това е момента да бъдат положени основите на едно културно побратимяване между двата града.

„Преди години Пенчо Славейков направи така, че ние много отдавна да бъдем побратимени градове, а сега само формално да финализираме тази връзка. Благодарим ви от сърце за тези изключителни документи, които ни предадохте и които ще бъдат изложени на почетно място в малката, но величествена Славейкова къща", коментира Дончо Захариев.
Той поднесе на кмета на Брунате плакет с герба на община Трявна и книгата „Зографии от Трявна" на Люба Цанева.

Делегацията от Италия, придружена от представители на БАН се срещна с местни дейци на културата и изкуството. Сред тях бяха тревненската журналистка и писателка Вера Христова, карикатуриста Светлин Стефанов, уста Дарин Божков, Люба Цанева, директора на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство Юлия Нинова, председателите на НЧ „Пенчо Славейков 1871" - гр. Трявна, НЧ „Съединение 1933" - с. Кисийци и читалище "Капитан дядо Никола" - кметство Бангейци.

На срещата кметът на Бунате потвърди за присъстващите, че това посещение е началото на съвместната работа на двете общини за осъществяването на различни събития в културната сфера, които ще допринесат за още по-голямо сближаване между тях.

Първата стъпка в тази посока е новоучредената тази година награда за непубликувана поезия „150 години от рождението на Пенчо Славейков" като част от международния литературен конкурс „Алда Мерини", който се провежда всяка година в Брунате и носи името на местна поетеса.

Мерини, също като Славейков, е била кандидат за нобелова награда за литература.
Директорът на Института по литература към БАН доц. Елка Трайкова се обърна към тревненци и италианци с думите:

„Италианците са изключително ревниви към своята културна история, но се оказа, че са ревниви към културата и изкуството изобщо, към литературата на една страна, която вероятно не познават достатъчно добре.

Тези документи, които днес пристигнаха в родния град на Славейков, които са пазени и съхранявани толкова много години от жителите на Брунате, показват тяхното отношение към българския поет и неговото творчество. Вие, хората от Трявна, които също пазите културната памет, опазвате традициите и това е видно на всяка крачка в този прекрасен град, заслужихте този дар, нашата роля в случая е изключително малка.

Аз се радвам, че днес всички ние сме заедно тук. След 150 години отново си спомняме за Славейков, за големия български поет, мислител и философ, за този човек, който отвори българската култура към онова достойно и равностойно място в европейската култура. Защото той е наистина европеец по дух, защо е жрец и войн, защото е този, който се бори за правото на избор, за свободата на избора, за правото на интелигенцията да изказва своето мнение - и всичко това той направи достойно."