Какво написа Страсбург за Русия, православието и режимът на Путин
Какво написа Страсбург за Русия, православието и режимът на Путин / netinfo

В изданието Християни, което вестник "100 вести" и Архиерейско наместничество - Габрово разпространяват, днес се уточнява какво бе написано от Европейския съюз по темата с Русия, православието и Путин.

Подготовката и приемането (23 ноември 2016 г., Страсбург) на Резолюция на Европейския парламент относно стратегическата комуникация от ЕС за противодействие на пропагандата, насочена срещу него от трети страни, предизвикаха и крайни, и остри реакции.

От най-високото място в Москва реагираха на частта, посветена на Русия. Появиха се заглавия като "ЕС забранява православието". Точният текст на часатта, в която се цитира Русия и православието, е следният:

"8. Признава използването от страна на руското правителство на широк набор от средства и инструменти, като мозъчни тръстове и специални фондации (напр. Русский мир), специални органи (Россотрудничество) многоезични телевизионни канали (напр. RT), псевдо информационни агенции (напр. Спутник), трансгранични социални и религиозни групи, тъй като режимът желае да се представи като единствен защитник на традиционните християнски ценности, социални медии и интернет троли, за поставяне под съмнение на демократичните ценности, разделяне на Европа, мобилизиране на вътрешна подкрепа и създаване на представа за нефункциониращи държави в източното съседство на ЕС; подчертава, че Русия инвестира значителни финансови ресурси в своите инструменти за дезинформация и пропаганда, използвани или пряко от държавата, или чрез контролирани от Кремъл дружества и организации; подчертава, че от една страна Кремъл финансира политически партии и други организации в ЕС с цел предизвикване на политическо разединение и че от друга страна пропагандата на Кремъл е пряко насочена към конкретни журналисти, политици и лица в ЕС".

Европейският парламент прие с 304 гласа "за" срещу 179 "против" и 208 въздържали се резолюция, с която предупреждава, че Европейският съюз се намира под все по-голям натиск от пропаганда от страна на Русия и ислямистки терористи. Според евродепутатите пропагандата цели изопачаване на истината, предизвикване на страх, съмнение и разделение в ЕС, съобщи на пресслужбата на ЕП. Руският президент Владимир Путин смята за "деградация на демокрацията" приетата от Европейския парламент резолюция за противодействие на руската пропаганда срещу ЕС, предаде ТАСС.