Изложба“140 години  Женско благотворително дружество “Майчина грижа”
Изложба“140 години Женско благотворително дружество “Майчина грижа” / Дарик Габрово

Изложба"140 години  Женско благотворително дружество "Майчина грижа" ще бъде открита днес от 16.30 ч. в Изложбената зала на Националния музей на образованието в Габрово. Тя е посветена на юбилеите на Държавен архив - Габрово и на Женското благотворително дружество.

В експозицията за първи път се показват снимки на председателките на дружеството от 1869 г. до днес, отчет за дейността по случай 50 години от основаването му и документи от новата му история, след 1992 г. Значимо място заемат и двете Златни книги на Дружеството.

Гост на изложбата ще бъде Иван Звънчаров, завеждащ литературен кабинет "Иван Богданов" в Националния литературен музей - София. Иван Богданов е син на Стефана Богдан Генчева, дългодишна председателка на дружеството и почетен гражданин на Габрово. Богданов е известен писател-историк, литературен критик и председател на  Съюза на независимите български писатели от 90-те години на ХХ в.

Личният архив на именития габровец включва и 125 писма, открити карти и илюстровани картички, писани от Стефана Богдан Генчева до семейството на сина й.