Изложба 115 години Професионална техническа гимназия Д-р Никола Василиади
Изложба 115 години Професионална техническа гимназия Д-р Никола Василиади / Дарик Габрово, архив

 

Изложба "115 години Професионална техническа гимназия "Д-р Никола Василиади" ще бъде открита днес в Националния музей на образованието в Габрово. Тя показва снимков материал, веществени материали и учебници. Има възстановка на работен кът, който проследява целия процес- от конструиране, чертане, изработка, до готовите детайли. Показани са старите и новите униформи на учениците. Специален кът е отреден за старото знаме на училището, което е осветено 1928 година. Там са представени и отличията на гимназията.

"Експонатите в изложбата са над 100, като има снимки, стари учебници, програми, правилници, тетрадки, пергели и инструменти", каза Олег Цонев от Музея на образованието. По думите му експозицията проследява в теми историята на учебното заведение.

Първата тема е сградата, където са показани снимки на старата сграда, която се е намирала зад Дома на хумора. През 1932 год. е открита новата. Другите теми са свързани с развитие на работилниците, откриване на първите кабинети, преподаватели, випуски и осмисляне на свободното време на учениците. Откриването на изложбата е днес от 16 часа.

Олег Цонев допълни, че тя ще остане в музея до края на януари, защото през новата година в час на класа учениците ще я посещават.