/ ThinkStock/Getty Images

Състав на Окръжен съд-Габрово допусна предаването на властите в Кралство Испания на български гражданин, въз основа на издадена Европейска заповед за арест.

Съдебните власти в Кралство Испания са издали Европейска заповед за арест с искане за задържане и предаване на български гражданин, с цел провеждане на наказателно преследване по подозрение за извършени три престъпления на територията на искащата държава. Лицето е уличено в участие в организирана престъпна група, незаконно производство и контрабанда на цигари.

2 700 къса цигари без бандерол са били иззети от полицията

Пред съда, той изрази съгласието си да бъде предаден на испанските власти, като заяви, че не знае за воденото срещу него разследване, както и че не е търсен и уведомяван за такова. Твърденията на мъжа са, че не се е укривал, има постоянна регистрация в Кралство Испания и е посетил България по повод влошено здравословно състояние на негов близък.

С оглед доказателствата по делото съдът счете, че Европейската заповед за арест съответства на изискванията на Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) и че не са налице предвидените законови основания за отказ да се изпълни същата.

Откриха контрабандни цигари в магазин

Съдът изиска чрез пряк контакт с издаващата държава гаранции по чл. 41, ал. 3 от ЗЕЕЗА и намери предоставените такива от испанските власти, за валидни и достатъчни, за да се приеме, че са изпълнени изискванията на закона с цел осигуряване на необходимата закрила на българския гражданин, в случай на присъда в искащата държава и възможността да изтърпи същата в родината си. Съобразявайки изложеното съдът допусна предаването на мъжа на испанските власти.

Решението на Окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.