Хора с нестабилно психично и материално състояние въвлечени в схема за измама с имущество
Хора с нестабилно психично и материално състояние въвлечени в схема за измама с имущество / DarikNews.bg, архив

Трима мъже и две жени от Габрово ще лежат в затвора заради измами. Групата изнудвала психично болни хора и такива с материални затруднения да им прехвърлят жилищата си.

Окръжният съд в Габрово потвърди присъда на по-долната инстанция.

Петимата са признати за виновни "в това, че през периода януари – март 2011 година, използвайки особености на психичното състояние и материални затруднения на трима жители на Габрово, възбудили и поддържали заблуждение у същите относно различни обстоятелства и им причинили имотни вреди за общо 54 208 лева - особено големи размери".

В единия от случаите четирима от подсъдимите измамили мъж, който им предоставил личната си карта и договор за собственост върху апартамент на ул. „Младост” в Габрово.

Това станало след лъжливо обещание, че ще му намерят работа. По-късно, пред нотариус във Варна, мъжът подписал пълномощно, с право на един от осъдените да се разпорежда с жилището му.

В последствие имотът бил продаден на друго лице от Габрово, с което на пострадалия е причинена имотна вреда в размер на 25 600 лева (пазарна цена на апартамента).

Групата заблудила друг мъж от Габрово, че ще му бъде продаден автомобил, за което потърпевшият им дал сумата от 500 лв. В същото време те успели да се сдобият и с нотариален акт за собственост на апартамента му на ул. „Хризантема” в Габрово.

Уверили го, че е необходимо да подпише документ за автомобила и го откарали пред нотариус във Велико Търново. Там пострадалият подписал пълномощно с право на лице от с. Страхилово, обл. В. Търново да се разпорежда с жилището му. След това имотът бил продаден, с което на потърпевшия е причинена вреда в размер на 27 500 лева (пазарна цена на имота и дадените пари за закупуване на автомобил).

Третата пострадала е възрастна жена от Габрово, която има психично заболяване.

Трима от групата подсъдими й казали, че за да я заведат на ресторант трябва да им предостави личната си карта. С документа за самоличност един от мошениците закупил на името на пострадалата мобилен апарат „Нокия” за 189 лева.

По същия начин тримата подсъдими направили опит чрез кредит на името на жената да закупят стоки от магазин за техника на стойност 1 108 лева.

"Деянието останало незавършено по независещи от тях причини", обявиха магистратите.

Двама от участниците в групата получиха присъда от по 7 години лишаване от свобода, други двама по 4 години, заради съучастие. Две години остава зад решетките един от групата.

Тримата най-активни участници в групата трябва  да заплатят солидарно на пострадалите собственици на жилища сумата от 53 100 лева – обезщетения за причинени имуществени вреди.

Решението на Окръжен съд – Габрово е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.