Хероинът се оттегля за сметка на амфетамините
Хероинът се оттегля за сметка на амфетамините / 100 вести

"Хероинът се оттегля за сметка на амфетамините", казва е директорът на Националния фокусен център за наркотици и наркомании Момчил Василев, цитиран на първа страница на вестник "100 вести" днес.

Изданието уточнява, че Габрово е домакин на двудневен семинар на тема „Обществени отговори по намаляване на търсенето на наркотици: състояние и практически насоки“. Обучението е организирано от Националния фокусен център за наркотици и наркомании – София, с подкрепата на Община Габрово и ОбС по наркотични вещества.

Други теми от "100 вести":

Паметникът на загиналите през войните от 1912 – 1918 г. в с. Боженци ще бъде ремонтиран, това стана ясно по време на проведеното вчера заседание на Областна комисия „Военни паметници“. Средствата ще бъдат отпуснати по линия на 100 години от началото на Първата световна война и свързаните с годишнината чествания.

Етнолози смятат, че не трябва да се тревожим толкова за намаляването на българите в България, защото тях продължава да ги има и навсякъде по света, а България е там, където има българи. Тази теза изкристализира на пресконференция в АЕК „Етър“ по повод националната младежка етноложка конференция „Постмодерният човек“, проведена със студенти и докторанти от три университета – Великотърновския, Софийския и Пловдивския.

Евродепутатът от партията на европейските социалисти Илияна Йотова заръча на Априловци, където и да са по света или в Европа, да помнят, че са носители на много стара култура и на уникална писменост. Вчера тя пристигна в Габрово да връчи наградите на победителите в обявения от нея специално за учениците от Националната Априловска гимназия конкурс за есе на тема: „Защо се гордея, че съм българин в страна-членка на ЕС“.

Той е свързан със 180-та годишнина от създаването на първото в страната новобългарско училище. Пет са възпитаниците на НАГ, чиито разработки са оценени като най-добри и които са преминали предварителния тест, свързан с чуждоезиковото обучение и познаването на българската и на Габрово история.

През септември те ще бъдат специални гости на Европейския парламент. Това са единадесетокласниците Любослав Димитров, Симеон Марков и Цветомира Ботева, както и учениците от 10 клас Никол Генковска и Явор Генчев. Заради богатството на изразни средства, многообразието на езика и оригиналността на разработката по лична преценка на Илияна Йотова в групата на габровските ученици беше включена и Надежда Тихова от 11 клас.