Година и четири месеца условно за ръководител на обект, на който загина работник
Година и четири месеца условно за ръководител на обект, на който загина работник / Dariknews.bg, архив

Една година и четири месеца лишаване от свобода условно за причиняване на смърт при трудова злополука и извършване на документно престъпление - това е присъдата, която получи Любомир Л. от състав на Окръжен съд-Габрово.

Той е признат за виновен, че в качеството си на технически ръководител на строителен обект е допуснал смъртта на един от работниците.

На 16 юни 2015 г., около 9:45 часа при извършване на строителни и монтажни работи загина 60-годишен мъж от Габрово. Инцидентът настъпил, докато пострадалият извършвал заваръчни работи по покривната конструкция на обекта.

Съдът счита, че Любомир Л. не е изпълнил задълженията си произтичащи от Наредба № 2/22.3.2004 г., за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи и Наредба № 7/23.9.1999 г., за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работно оборудване.

Съдът призна подсъдимия за виновен и в това, че пред инспектори от Дирекция „Инспекция по труда"-Габрово, съзнателно използвал книгата за инструктаж по безопасност и здраве при работа, където били удостоверени неверни обстоятелства.

От този документ се разбирало, че пострадалият се е подписал срещу името си, за това, че е бил инструктиран по мерки и правила за безопасност на труда за деня - 16 юни 2015 г. Документът бил използван да не се търси наказателна отговорност.

На Любомир Л. бе определено едно общо наказание от една година и четири месеца лишаване от свобода, като изпълнението се отлага с изпитателен срок от 3 години.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Велико Търново в 15-дневен срок.

От пресцентъра на Окръжен съд-Габрово уточняват:

Делото бе разгледано по реда на Глава двадесет и седма от НПК - Съкратено съдебно следствие в производството пред първа инстанция. Подсъдимият заяви, че се признава за виновен по всички факти и обстоятелства посочени в обвинителния акт и изрази съгласие да не се събират доказателства по тях. При постановяване на присъдата съдът ползва самопризнанието на Л.Л. и събраните в досъдебното производство писмени и гласни доказателства, които го подкрепят.
Съгласно разпоредбите на закона, при разглеждане на делото по този ред, когато определя наказанието съдът е длъжен да съобрази същото с разпоредбата на чл.58а от НК, като в конкретния случай редуцира с 1/3 първоначално определените наказания от 2 години лишаване от свобода за първото престъпление и от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода - за второто престъпление.