ГЕРБ скочи на Григоров, Областният проявил безочие
ГЕРБ скочи на Григоров, Областният проявил безочие / Dariknews.bg

"ГЕРБ-Габрово  призовава Николай Григоров от БСП да спести безочието си на габровци по темата за тунела под Шипка", така започва разпространена до медиите позиция.

Вчера Николай Григоров бе назначен за Областен управител на Габрово, днес местната структура на ГЕРБ излиза с позиция по повод негово изказване, направено преди да бъде обявено решението на Пламен Орешарски за назначението му.

В позицията четем още:

Да не си направил нищо за реализиране на 100-годишната мечта на габровци – тунелът под Шипка, при условие, че си заемал държавнически постове, и в същото време да призоваш ГЕРБ, които със зъби и нокти се борят за реализиране на проекта, да спрат да се занимават с него, защото не бил тяхна кауза, а кауза на габровци, е истинско безочие и крайно незачитане на интересите на хората от целия регион. Разбираме защо Николай Григоров недоумява, че каузата на ГЕРБ може да бъде същата като каузата на габровци - защото каузата на БСП никога не е съвпадала с каузата на хората и днес това личи повече отвсякога. Сега е ясно, че каузата на БСП всъщност е каузата на партийните интереси на БСП, на ДПС и на олигарсите. И така е било през всичките години, в които са управлявали, включително и на местно ниво – присвояване и далавери, в резултат на което проектите оставаха недовършени или пък спъване реализацията на други, заради невъзможност да се разберат кой да направи далаверата. Дори само в Габрово примерите за това са много – тунелът под Шипка, газификацията на Габрово, състоянието на централния пазар заради неизгодната сделката с „Пазари” АД, незавършването на сградата на Националната априловска гимназия и други, и други.

Фактът, че тунелът  под Шипка не е включен в  приоритетите по програма „Транспорт”  на новото правителство, означава, че отново можем да очакваме спъване на реализирането  му. Случаят е аналогичен с този с газификацията на Габрово, която БСП спъваха по същия начин и така и не осъществиха. Николай Григоров вместо да се занимава с каузите на ГЕРБ, нека даде отговори на въпросите на габровци - кой имаше интерес да не се газифицира града при тяхното управление и кой има интерес да не се построи и тунелът под Шипка.

Относно заканата на Николай Григоров, че ще провери  кой какво е направил за тунела под Шипка, бихме искали да му спестим  усилията и да го информираме какво е направено при управлението на ГЕРБ. Относно управлението на БСП габровци са наясно, че освен да се спекулира с темата и да се спъва реализирането на проекта, друго не е правено.

По време  на управлението на ГЕРБ, още в самото начало, държавата пое ангажимент и за първи път определи проекта за основен приоритет от национално значение. Така след непрекъсната работа и съгласувателни процедури между различните министерства беше обявена общесвена поръчка с предмет: „Определяне на изпълнител за допълнително проектиране и строителство на обект: Път III-5004 „Обход на гр. Габрово“ от км 0+000 до км 31+000, участък от км 0+000 до км 20+124.50 и етапна връзка от км 0+000 до км 3+130“. В края на 2012 г. в Агенция „Пътна инфраструктура“ бяха отворени ценовите оферти на допуснатите участници в откритата процедура за възлагане на обществената поръчка. През 2013 г. беше избран изпълнител и преди седмици беше направена първа копка на обходния път. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. и националния бюджет.

По време на управлението на ГЕРБ изграждането на тунел под  Шипка беше включен като един от приоритетите по ОП „Транспорт” за периода 2014-2020 година.

Проектът „Обход на град Габрово”, включващ тунел под връх Шипка, ще се изпълнява в две фази. Фаза 1 е през програмен период 2007-2013 г., която включва строителството на участък от 23,254 км. Фаза 2 ще бъде изпълнена в периода 2014-2020 г. Тогава ще започне изграждането на тунела под връх Шипка, ако политическата воля на новите управляващи не е различна.

Сега като новоназначен областен управител Николай Григоров ще има възможност да се реваншира на габровци за бездействието си по отношение на газификацията на Габрово и на тунела под Шипка за времето докато беше народен представител и зам.-областен управител. Но ние дълбоко се съмняваме, че има трезвомислещи габровци, които все още да се надяват на това.