Фирмата, която чисти републиканската пътна мрежа, няма пълна готовност за работа през зимата
Фирмата, която чисти републиканската пътна мрежа, няма пълна готовност за работа през зимата / DarikNews.bg, архив

В доклад към министър-председателя Близнашки областният управител на Габрово Лиляна Хранова заявява, че към 3 ноември фирмата, която осъществява зимното поддържане на републиканските пътища в област Габрово Обединение „Интегрирани Инфраструктури Габрово” - гр. Пловдив няма необходимата пълна готовност за осигуряване на нормална проходимост по републиканските пътища на територията на област Габрово през зимния сезон.

"Обезпокоително е зимното поддържане на републиканските пътища в град Габрово, които съвпадат с основната улична мрежа на града, където преминава целия транзитен поток", пише Лиляна Хранова в доклада си до премиера Близнашки.

За зимния сезон остава затворен за движение обхода на Габрово от пътен възел Поповци до кв. Чехлевци.

Не добро е състоянието на пътя Габрово - Дебел дял от разклона за почивна станция Люляците – до началото на село Дебел дял. Този участък от пътя е в свлачищна зона и към момента, независимо от положените през годината усилия за укрепване, състоянието му е лошо и има опасност от прекъсване на пътя.

Проблем при зимното поддържане може да се окажат невъзстановените след поройните дъждове участъци от републиканската пътна мрежа - Гъбене – Враниловци и Трявна – Царева ливада.

Общините Севлиево, Дряново и Трявна са сключили договор за зимно поддържане на общинската пътна мрежа, в момента тече процедура по сключване на договор и от община Габрово, като се очаква да бъде подписан до 10 ноември.

Общините разполагат с налични запаси от сол, луга и пясък, необходими за началото на зимния период. Осигурено е финансиране на мероприятията по зимна подготовка, както и са заделени финансови средства за допълнителни разходи до края на календарната 2014 г.

Липсата на мобилни комуникации и прекъснатото енергозахранване са най-сериозните проблеми, с които са се сблъскали институциите и населението по време на бедственото положение, обявено в общини от региона. Това е отчетено по време на заседание на Областния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия.

Областният управител Лиляна Хранова представи пред участниците във форума готовността за работа при зимни условия. Ръководствата на дружествата и ведомствата са положили усилия за подготовка на съответните структури, създали са организация и имат готовност за работа в усложнена обстановка.

„ЕНЕРГО-ПРО Мрежи" АД продължава да изпълняват своята програма за подготовка и работа през сезон зима 2014-2015 и извършва профилактика на просеките, се казва в доклада.

В област Габрово е обезпечено кадрово, материално и финансово здравното и медицинско осигуряване на населението при тежка зимна обстановка. Актуализиран е списъка с имена, адреси и седмичния график на болните подлежащи на хемодиализа. Лечебните заведения имат готовност за разширяване на легловия фонд при влошаване на епидемиологичната обстановка. Центърът за спешна медицинска помощ е обезпечен кадрово, материално и финансово. Няма затруднения с доставките на горива за автомобилите, медикаменти и медицински консумативи.

Създадена е организация за взаимодействие между пожарна, РЗИ и ЦСМП за съвместна работа при усложнена зимна обстановка и оказване на съдействие за обслужване на хора на хемодиализа, родилки и тежко болни.

Социални, здравни и учебни заведения, детски градини и детски ясли са приведени в готовност за работа и живот при зимни условия.

"Общините от област Габрово имат предварителна подготовка за работа при нормални зимни условия. Трябва обаче да се прави изрична разлика между нормалната зимна обстановка и настъпили критични или бедствени ситуации, в които действат други планове", уточнява в доклада си Лиляна Хранова.