Девет търговски обекта ще получат грамоти от кмета
Девет търговски обекта ще получат грамоти от кмета / netinfo

Девет търговски обекти в Габрово ще получат поздравителни грамоти от кмета на Община Габрово Томислав Дончев във връзка с инициативата "Аз не ползвам полиетиленов плик". На търговците ще бъде даден и специален стикер, който ще могат да залепят в магазините. Стикерът показва, че те са се отказали от употребата на найлоновите сакчета и че в обекта се предлага атернатива на традиционните торбички.

"Това е вид стимул за усилията им да предлагат деграленови торбички, хартиени или от друг материал", каза кмета. Според него, в условията на финансова икономическа криза, и бизнеса и гражданите са поставени в трудна ситуация. Затова с позитивни мерки се подхожда към решаването на този въпрос. Кметът допълни, че това е част от инициативите, свързани с Дните на интелигентната енергия.

Кампанията "Проблем ли е торбичката от полиетилен?" е насочена най-вече към потребителите и цели ограничаване  употребата на найлонови торбички и замяната им с алтернативни сакове.

По данни на Министерство на околната среда и водите годишно в България се използват 3,2 млрд. полиетиленови пликове - средно по един на човек за ден, а разграждането им надхвърля един човешки живот.