Д-р Илковски:Чувствам се ужасно омаскарен
Д-р Илковски:Чувствам се ужасно омаскарен / netinfo
"Няма логика във всичко това, в което ме обвиняват. Чувствам се ужасно омаскарен от определени хора. Още не съм си тръгнал от този град, сигурно и това ще стане, но никой не може да ми вземе нито достйнството, нито уменията", каза в интервю за Дарик директорът на общинската болница в Севлиево д-р Добромир Илковски.

Само преди няколко дни на извънредна сесия местният парламент освободи лекаря от поста. Все още обаче управителят не е получил предизвестие от кмета за прекратяване на договора. Недоволство сред персонала, увеличаване на загубите и необходимост от оздравителна програма за лечебното заведение са основните аргументи, с които общинските съветници от ГЕРБ, ДПС, АТАКА, Европейски път за развитие на севлиевска община и Земеделски народен съюз са поискали д-р Илковски да бъде отстранен. Искането е внесено още преди да бъде представена програмата за развитие на стационара. Общинската болница завършва 2007 година с около 600000 лв. загуби, толкова, колкото и в началото на годината.

Д-р Илковски поема лечебното заведение през лятото. Преди това около 180000 лв. от дълга са погасени след продажба на имоти, но в края на годината поради редица причини те отново са натрупани. По думите на д-р Илковски обаче, при постъпване на работа не му е представена пълната информация за реалното финансово състояние на лечебното заведение, а дори лекарят е смятал, че болницата е на печалба.

След редица промени в стила на управление и начина на работа през първите шест месеца на тази година задълженията вече са три пъти по-малко в сравнение със същия период на предходната година, по времето на старото ръководство на стационара. Реализирана е икономия на гориво от транспортното звено, открито е и модерно Ортопедично отделение. „Ясно е, че ще има недоволни от мен, защото аз поисках да се работи, а не всеки да прави каквото си иска, както е било преди”, каза още д-р Илковски. 80% от персонала на лечебното заведение обаче подкрепя своя директор, става видно от анонимна анкета, направена няколко дни преди извънредната сесия на Общинския съвет.

Д-р Илковски е атакуван още за уволнението на двама лекари, както и за модерно направеното ортопедично отделение. „Трябваше ли да купя втора употреба мебели, за да бъде отделението в унисон със състоянието на останалите сектори? Нима 15 години никой не е забелязал мизерията в лечебното заведение?”, пита Илковски. Според него нещата са потръгнали и стационарът е започнал своята промяна към една добре работеща болница. Но явно това не е било достатъчно за 17 общински съветника гласували за освобождаването му.

Друга причина за исканата промяна в управлението на болницата съзират запознати със ситуацията. Двама местни парламентаристи са собственици на лечебни заведения, на които общинската болница се явява основен конкурент. Желанието на д-р Илковски е общинският диагностично-консултативен център да работи за многопрофилната болница, за да не се дублират структури и двете заведения да не се конкурират. Според него така работата ще бъде много по-ефективна, а капацитетът на базата и апаратурата ще се използва напълно. Директорът е лансирал идеята специалистите в общинския център да получават, не 30 на сто от изработеното, а 50%, както в частните центрове, и по този начин да бъдат привлечени в общинската структура. Това обаче би довело до недостиг на специалисти в останалите частни лечебни заведения и би затруднило изключително много работата им.

Вероятно тази идея е притеснила и управителката на общинския диагностично-консултативен център. „Съжалявам за това, което се случва. Това си е чиста проба заговор” е мнението на лекаря, който дойде преди година от Пирогов, за да стане директор на общинската болница в Севлиево.