Чешка пивоварна в Габрово?
Чешка пивоварна в Габрово? / Дарик Габрово

Възможностите за съвместна работа между Община Габрово и чешки фирми бяха обсъдени днес на среща между кмета Томислав Дончев, посланикът на Чешката република Негово превъзходителство Мартин Клепетко и чешки бизнесмени. По време на разговорите кмета Дончев е повдигнал въпроса за изграждане на пивоварна за чешка бира в Габрово.

 Обсъдени са били и възможностите за участие на фирми в проекта за водния цикъл на града, както и за реконструкцията на кръстовището пред Консултативна поликлиника. Единият от вариантите за този ремонт е чрез ползване на дългов инструмент, какъвто са общинските облигации. Една от чешките фирми, чиито представител беше включен в делегацията, е с опит в производство на автобуси и тролейбуси, както и в изграждането на тролейбусни мрежи. Чешки предприятия ще имат възможност да участват и в обществени поръчки, обявени от Общината.

Търговският съветник на Посолството на Чешката република Юрай Мелиорис оцени първата фаза от преговорите като много позитивна. Резулатът е полезен, тъй като получихме много информация, обобщи Мелиорис.

Негово превъзходителство Мартин Клепетко изнесе кратка презентация на тема: „Опитът на чешкото председателство в Съвета на Европейския съюз". Той изрази възхищението си от Стара планина и покани кмета Дончев да изкачат заедно връх Ботев от северната страна. Самият Клепетко два пъти е изкачвал върха, само че от към Калофер.