Частично слънчево затъмнение днес
Частично слънчево затъмнение днес / Sofiq Photo Agency

 

Тази сутрин на територията на България ще може да се наблюдава частично слънчево затъмнение. То ще е видимо от цялата територия на Европа и Африка, както и от най-северните части на Северна Америка и североизточните и северните части на Азия.

Жителите на Норвегия, Швеция, Финландия и на северните територии на Русия ще видят закрити от Луната 92 процента от слънчевия диск.

Още три частични слънчеви затъмнения ще има през тази година, но нито едно от тях няма да е видимо от територията на страната.

Според директора на планетариума в Габрово Цанка Костадинова космическото шоу ще започне в 09.05 часа. Затъмнението ще продължи до 12.06 часа, при максимална фаза в 10.32 часа, когато ще бъде скрит 73% от слънчевия диск.

При наблюдение с бинокъл, телескоп или друг оптически уред, задължително условие е пред обектива да бъде поставен предпазен филтър. Препоръчително е още гледането да се извършва с опушени стъкла, електроженни маски, фотографски плаки или други, защото има риск да се увреди зрението на човек, припомни още Костадинова.