Бял мъж за бяло брашно и бял хляб
Бял мъж за бяло брашно и бял хляб / netinfo

Архитектурно – етнографски комплекс “Етър” отбеляза Петровден. Според българската народна традиция в къща от чаршията се приготви обредното ястие “бял мъж”, което е задължително за трапезата на този празник.

"Бял мъж" се прави от прясно сирене, което се натрошава ситно, леко се посолява и се вари на огън при непрекъснато бъркане с дървена лъжица, докато се разтопи до рядка течност. Слага се брашно и бъркането продължава до сгъстяване. Накрая се слага парче масло и петровското ястие “бял мъж” е готово.

Народът казва, че на този ден “Бял мъж се прави за бяло брашно и за бял хляб”. Петровден се свързва  с началото на жътвата. И като всяко  начало то трябва магически да бъде обезпечено, за да завърши на “добър край”.