Автор, познат на европейските колекционери, с изложба в ХГ Христо Цокев
Автор, познат на европейските колекционери, с изложба в ХГ Христо Цокев / netinfo

Художествена галерия „Христо Цокев“ откри празничният си календар с изложба „Скулптура “ на автора Атанас Колев.

Той е познат на европейските музеи и частни колекционери. Организатор и художествен директор на ежегодния Международен симпозиум „Ателие на Дунав“, който от 2006 г. се провежда в град Пьохларн, родното място на експресиониста Оскар Кокошка.

Биографията му е изключително богата – има многобройни участия в международни изложби и панаири в Австрия, Германия, Италия, Швеция, Чехия, Румъния, Унгария и България. Член е на Съюза на професионалните художници в Австрия. Роденият в Пловдив автор живее и твори в Австрия от 1989 г.

За много от скулптурите на Атанас Колев е характерно, че съчетават форма, движение и звук в едно. Освен че притежават естетически форми в пространството, част от неговите творби могат и да се движат.

Автор, познат на европейските колекционери, с изложба в ХГ "Христо Цокев"
netinfo

Атанас Колев е автор на скулптури, на които може да се свири, посредством тръбите, с които са свързани отделните им елементи. Отделно, ако по извивките на творбата се прекара лък от цигулка, звукът много наподобява този на струнния инструмент.

„Идеята за тези скулптури се роди, тъй като в един момент усетих, че статичната творба вече не ме удовлетворява“ споделя Атанас Колев, допълвайки, че „експериментът с вмъкването на движение определено се е оказал сполучлив“. Колев разкри, че все още в България няма такива музикални скулптури, но е въпрос на време и това да се случи

В настоящата изложба автора показва 23 творби.