Андрей Новаков
Андрей Новаков / ЕНПБ

Изменения за над 44 милиона евро внесе в проектобюджета на ЕС евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Те предвиждат увеличаване на плащанията по няколко европейски програми, финансиращи проекти в транспортната инфраструктура и иновациите.

 „Допълнителното финансиране за пътна инфраструктура и иновации трябва да е приоритет в бюджета на ЕС за следващата година. Целта е в страната ни да могат да се финансират повече от добрите проекти в тези две направления. Данните сочат, че България има повече качествени проекти, отколкото Комисията може да финансира.“, коментира Новаков след провелото се обсъждане по време на заседанието на Европейския парламент вчера.

Според евродепутата, само през 2016г. по линия на Инструмента за свързаност в Европа България има 6 подадени подходящи инфраструктурни проекти на стойност 150 млн. евро. От тях са одобрени 5 на стойност 112 млн. евро. Към юли тази година страната ни е получила над 46 млн. евро по линия на програма „Хоризонт 2020“, която финансира чрез грантове млади учени, някои от най-големите университети, БАН и малки и средни предприятия.

Една от поправките в размер на 2.5 млн. евро e в подкрепа на програмата за защита на интересите, сигурността и информираността на потребителите. Тя е внесена съвместно с евродепутата Емил Радев. Сред предложенията на Новаков е и увеличаване на бюджета на програма „Креативна Европа“, която финансира проекти в сферата на културата и аудиовизуалните изкуства.

Предложенията предстоят да бъдат гласувани в Комисията по бюджети към Европейския парламент. През ноември поправките ще бъдат защитавани по време на преговорите със Съвета и с Европейската Комисия, за да станат част от разходите на ЕС през 2018 година.