800 първокурсници прекрачиха прага на ТУ-Габрово
800 първокурсници прекрачиха прага на ТУ-Габрово / Дарик Габрово

 

Над 800 първокурсници влязоха в учебните зали и лаборатории на Технически университет - Габрово. От тях 145 са записани в икономическите, а останалите 655 в инженерни специалности, съобщи на тържеството деканът от Факултет "Стопански", доц. д-р Анюта Николова. Днес на официална церемония беше открита новата учебната 2010/2011 година на местния ВУЗ.

Образователният процес е двустранен. Необходима е мотивация, желание и активност, както от студенти, така и от преподаватели. Те трябва да усвоят знания и да придобият умения, защото бизнесът и обществото имат нужда от тях. „Поетата отговорност е обща за постигне на крайната цел. Мисията ни е да подготвим специалисти, които чрез знания, умения и навици да осигурят шанса си за успешна професионална реализация. Целенасочено и в единство ние заедно ще работим за вашето бъдеще", каза доцент Николова на студентите.

Тя изтъкна факта, че съвременната и динамична икономическа среда повишава изискванията към квалификациите. Това задължава осигуряването на качествено образование, което да отговоря на националните стандарти и да бъде съизмеримио с добрите практики на водещите европейски университети.

Общо 1600 кандидат-студента решаваха тестове и задачи през лятото, за да могат да станат част от Технически университет - Габрово. Най- желаната специалност се оказа „Стопанско управление", като за едно място са се борили седем души. По интерес след нея се нарежда „Публичната администрация" с петима за едно място.

При инженерните специалности, най-предпочитаната е „Компютърни системи и технологии", а след нея се нареждат „Електроенергетика и електрообзавеждане" и „Индустриален мениджмънт".