22 деца и младежи ще бъдат настанени в Център от семеен тип и Защитено жилище
22 деца и младежи ще бъдат настанени в Център от семеен тип и Защитено жилище / Община Севлиево

14 деца ще живеят в центъра за настаняване от семеен тип в Севлиево. Повечето от тях идват от специализирани институции. Още 8 младежи ще получат шанса да бъдат в среда близка до семейната в Защитено жилище.

Центърът и Защитеното жилище се изграждат чрез проект на Община Севлиево по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси, чиято стойност е 326 302, 52 лв.

Той е надграждащ на проекта „Изграждане на център за настаняване от семеен тип и защитено жилище за деца и младежи с увреждания в град Севлиево“ и съвместно с изградената социална инфраструктура ще създаде две нови резидентни услуги, които да заменят институционалната  грижа за деца и младежи с увреждания.

За двете услуги ще се  назначи персонал от 15 лица - ръководител, социален работник, детегледачки, педагог, възпитател, медицинско лице, трудотерапевт, социални асистенти. Ще бъде нает и допълнителен персонал. Всички необходими специализирани услуги ще се предоставят от  подходящите специалисти или услуги в общността, извън мястото на живеене на децата и младежите.

"Проектът има за цел да изгради устойчив модел за деинституционализация на деца и младежи с увреждания, настанени в специализирани институции чрез развитие на социални услуги от резидентен тип в община Севлиево - Център за настаняване от семеен тип и Защитено жилище", съобщават от Община Севлиево.