Затвориха опасна за посетители сграда в Силистра
Затвориха опасна за посетители сграда в Силистра / netinfo

Най-старата сграда в Силистра - сградата на Етнографския музей, бе затворена за посетители тези дни. Причината е лошото състояние на сградния фонд на музея. Спешната мярка за опазване на сградата, която е и архитектурен паметник на културата с местно значение, е била предприета по предписание на инспекторите от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Във връзка със състоянието и поддържането на сградния фонд на Регионалния исторически музей в Силистра, със заповед на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов е сформирана експертна комисия от архитекти и музейни работници , която в рамките на седмица ще трябва да направи оглед на сградите, да състави констативен протокол и да посочи всички необходими мерки за разрешаване на проблемите със сградния фонд.

Сградата на Етнографския музей е построена в средата на 19-ти век, от майстори от прочутата Дряновска школа. Била е първоначално турски конак, след това затвор и ученическо общежитие през 1952-1963г. Четири години по-късно в нея официално е открит Етнографския музей. По информация на главния уредник на музея Маргарита Миланова, от тогава не е правен ремонт, с изключение на отремонтирането на част от покрива през 2010 година, който обаче  сега е отново основен проблем на сградата.

Изложбената част  в музея е разположена на площ от 300 кв. метра в 10 стаи. Вторият етаж заема 225 кв. метра и там е основната експозиция от над 6000 артефакта от бита и културата на хората от Добруджанския край и Силистра от средата на 19-ти до началото на 20-ти век. През 2015 година през музея са преминали над 500 посетители.