Засякоха 13 работници без договори на строителен обект в Кранево
Засякоха 13 работници без договори на строителен обект в Кранево / Дарик Добрич

13 души са засечени да работят без трудов договор на строителен обект в Кранево, съобщи директорът на „Инспекцията по труда” в Добрич Младен Мартинов. Нарушението е установено на строежа на голям апартаментен комплекс в селото, фирмата нарушител е от Пловдив.

Проверката е извършена тази събота съвместно с трудови инспектори от Варна, поясни Мартинов. При масираната акция, обхванала и други обекти, са засечени още трима души без трудови договори. Те са били наети от варненска фирма за строежа на апартаментен комплекс с хотел по Дамбата в Балчик.

За целия месец април са установени общо 19 работници без трудови договори. Освен случаите в строителството, същото нарушение е установено при двама продавачи, както и в заведение за обществено хранене, където наетият без договор е бил и непълнолетен.

Мартинов припомни, че санкцията за ротодателя в такива случаи е от 1 500 до 15 хил. лева за всеки отделен случай.

Общо 124 проверки е извършила Инспекцията по труда през месец април, при които са установени 398 нарушения. Съставени са 25 акта за установяване на административни нарушения.

През април в Инспекцията са постъпили 24 жалби и сигнали, от началото на годината те са 129, като по-голямата част са за забавени или неизплатени заплати.

Неизплатените възнаграждения през април са на стойност 4 383 лева и се дължат на няколко служители от предприятие за производство на консервирани храни. Данните от  началото на годината показват, че в 16 предприятия в региона има неизплатени заплати, общата им стойност е 262 хил. лева.

Наред с жалбите за неизплатени заплати и обезщетения напоследък в Инспекцията по труда в Добрич постъпват и сигнали, свързани с липсата на оформени документи при прекратяване на трудовите правоотношения, посочи Мартинов. Ставало дума за работодатели, които внезапно прекратяват бизнеса си без да изплатят заплати и да оформят  трудовите книжки на персонала. В такива случаи работниците дори не могат да се регистрират като безработни, коментира Мартинов. Той даде пример с дискотека, която била отворена за 3 месеца около Нова година, след което работодателят изчезнал. Целият персонал от 7 души останал без заплати и оформени документи. Това се случило и със служителите на супермаркет в центъра на Добрич.

Некоректните работодатели са издирвани със съдействието на полицията, но не били открити. По информация на Инспекцията те вече са в чужбина. Този тип нарушения са се появили в големите градове още в началото на миналата година, засега тук случаите са единични, каза Мартинов.