Дефицит на лавандулов разсад
Дефицит на лавандулов разсад / Дарик Добрич
За поредна кражба на разсад лавандула съобщиха преди дни от полицията в Добрич. От землището на село Богдан бяха задигнати 22 хиляди стръка. Защо зачестиха тези кражби – попитахме земеделски производители от Добричко.

Оказа се, че заради голямото търсене има дефицит на лавандулов разсад. „Винаги се краде нещо, към което има повишен интерес. Производителите на разсад не смогват да го произвеждат”, коментира Стефан Иванов, който отглежда 840 дка с етерично-маслени култури в Добруджа и Южна България. Интересът към засаждане на лавандула пък расте заради високите печалби от маслото. През  есента на 2017 година е имало недостиг на разсад заради изключително многото желаещи за засадят културата.

Едрите арендатори напоследък също се ориентират към лавандулата, като засаждат огромни площи, от което дефицитът още повече расте.

Етерични масла от българска лавандула хит по света 

Цената на стръкче разсад е между 20 и 30 стотинки. Иванов не споделя виждането, че в България има липса заради износ на разсад в Румъния. В северната ни съседка цената не е по-висока, а и интересът не е голям, тъй като климатът не позволява добри добиви, обясни той.

Заловиха крадец на 9000 стръка лавандула  

2017 година бе добра за етерично-маслените култури, тъй като търсенето на етерични масла се повишава в световен мащаб, коментира Стефан Иванов.

Нивите с лавандула драстично са се увеличили, последствията за пазара може да са лоши

Цената на килограм лавандулово масло бе плаваща – от 120 лв. тя достигна до 170 лв. През 2017-а е имало непродадени от предишната година масла, затова цената е била по-ниска в началото на годината. След като старата реколта е била изтъргувана, цената се е покачила. Реколта `2017 обаче е почти изкупена.

„Може би сме достигнали равновесната точка на търсене и предлагане. Новата реколта ще покаже дали има начин да задържим тези цени или ще има поевтиняване. Всичко зависи от реколтата”, заяви Иванов. Той посочи, че топлата до момента зима не е добра за растенията.