Заработи център по природни науки
Заработи център по природни науки / Дарик Добрич
Средно училище „Св. Климент Охридски“ в Добрич официално откри своя нов Образователен център по природни науки и математика. Той е реализиран с подкрепата на Фондация „Америка за България“ след спечелен конкурс по програма „Училища на бъдещето" за модернизация на учебната среда и използване на съвременни образователни методи и технологии в учебния процес.

образователен център Добрич
Дарик Добрич

Центърът е разположен на четвъртия етаж на училището, в пет кабинета – два по математика и по един за физика, химия и биология, заедно с хранилище и красиво фоайе. Работата по него продължи две години, ремонтирани са всички помещения, обзаведени са с нови мебели, нестандартни учебни маси, интерактивни дъски, специално оборудване по различните дисциплини. Кабинетите дават възможност за богата практическа работа. При откриването бяха проведени забавни демонстрации за гостите. На празника присъстваха кметът на Добрич Йордан Йорданов, председателят на ОбС Иво Пенчев, съветници, представители на училищното настоятелство, обществения съвет, на Фондацията – донор.

образователен център Добрич
Дарик Добрич

Директорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Маргарита Манева каза, че новият център е плод на труда на много хора и благодари на всички, които са участвали с дарения, труд или идеи. От Фондацията отбелязаха успешния модел на общност, който се демонстрира в Добрич и подчертаха, че всичко е направено доброволчески, което заслужава адмирации. Подкрепата от донора е на стойност 150 000 лева, които са вложени изцяло в оборудването и ремонта. По програма са се изисквали и 25% лично участие, което е постигнато с подкрепа от Общината – 30 000 лева, чрез благотворителни търгове и инициативи, където са акумулирани още над 25 000 лева и от бюджета на училището.

образователен център Добрич
Дарик Добрич

От Регионалното управление на образованието поздравиха за новаторството екипа на училището. Това е първият по рода си подобен център по природни науки в областта, казаха оттам. В допълнение, в словото си при откриването, кметът Йордан Йорданов пожела да има и други подобни образователни центрове в Добрич. Той също похвали съвместния труд на училищен екип, местна власт и общество и отбеляза, че когато те заедно правят нещо, дори държавата не в състояние да го осигури на нивото, на което искат.
 
Новите кабинети бяха осветени от свещеник Петър Димитров.

образователен център Добрич
Дарик Добрич