Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица / netinfo
След Великден започва Светлата седмица. Днес е Светли понеделник или още Разтурни понеделник.

През Светлата седмица не се извършват венчавки, тъй като това са празнични дни, посветени на Христовото възкресение.  Не се правят и никакви други тържества.
 
През Светлата седмица се благославят светиите: в понеделник апостолите, във вторник и сряда - Богородица, архидякон Стефан и св. Андрей.
 
На Светли четвъртък се благославят св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.
 
Неделя се нарича Томина - чества се апостол Тома, който не повярвал във възкресението на Христос, докато не го видял сам и не пипнал раните му от гвоздеите на кръста. Когато му се явил, Исус му казал: "Блажени са тези, които, без да видят, са повярвали".
 
Християните се поздравяват с "Христос воскресе" до Петдесетница (тази година на 23 май), когато се е родила Христовата църква.
 
Най-чествана е Светлата сряда. От Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е така, защото според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.