Започва поредната акция Зима на полицията
Започва поредната акция Зима на полицията / Дарик Добрич

На 1 ноември започва традиционната акция "Зима" на "Пътна полиция". Тя ще продължи до края на месеца. Посветена е на подготовката на автомобилите за зимни условия, както и на светлинната сигнализация в по-мрачните зимни дни. От КАТ ще следят за техническата изправност на автомобилите с акцент върху светлините, гумите, антифриза и течностите за стъкла. Съвместно с общините ще се проверява осветеността на кръстовища и критични участъци от уличната мрежа.

От 9 до 22 ноември ще се обърне внимание приоритетно за спазването на правилата от пешеходците - пресичане на регламентираните места, поставяне на светлоотразители по дрехите, осигурено предимство от водачите. Седмицата 9-15 ноември е обявена за Седмица на пешеходната безопасност, а 15 ноември - за ден без жертви на пътя, каза началникът на "Пътна полиция" - Добрич Жулиян Минев.

Партньори на акция "Зима" са от Съюза на българските автомобилисти. В сервизите на СБА ще се извършва безплатна проверка на фарове и гуми, консултации за зимна подготовка. Обслужването е с 20% отстъпка през този период.

От Българския червен кръст също участват в подготовката за зимата на шофьорите и пешеходците. Оттам ще проведат тематични обучения с възрастни хора, ученици и деца, както и с младите шофьори, посещаващи курсовете в БЧК. Акцент в дейността ще бъде предоставянето на "алкохолните очила", с които бъдещите шофьори ще усетят какво е да караш пил, съобщи директорът на Областния съвет Артюн Еринозов.

През миналогодишния зимен период - от 1 ноември 2014 до 31 март 2015 г., са регистрирани 62 тежки катастрофи с 6 загинали и 78 ранени. Най-много са смъртните случаи в областния град - 24, следван от община Добричка - 16, Генерал Тошево - 8 и Балчик - 7. Преобладават пътните инциденти в градовете. Повечето загинали са шофьори, сочат данните на КАТ.