Започна повторно преброяване на бюлетините за кмет
Започна повторно преброяване на бюлетините за кмет / снимка: sxc.hu

В Административен съд – Добрич бе даден ход на делото, образувано по жалба на ПП ГЕРБ, с която се оспорва изборът на кмет на Добрич. В жалбата се настоява за проверка на бюлетините в конкретни секции от първия и втория тур на местните избори. Според ГЕРБ има много сгрешени протоколи и действителни гласове са отчетени като недействителни.

На първия тур Детелина Николова /ГЕРБ/ бе първа с 49.05% от гласовете, а вторият – Йордан Йорданов/РБ/ взе 19.31%. На балотажа разликата между двамата бе само 283 гласа в полза на Йорданов, който бе обявен за кмет на Добрич. От ГЕРБ заявиха, че установените от тях нарушения може да са оказали влияние на крайния резултат, предвид малката разлика между двамата кандидати.

Днес жалбата бе оспорена от адвоката на ОИК-Добрич и от представителите на РБ, чийто кандидат е спечелил изборите. Съдия Дарина Витанова обаче реши да се започне повторно преброяване на недействителните бюлетини от всички секции в Добрич от първия и втория тур на изборите и на действителните бюлетини в секции, посочени в жалбата.