За пореден път искат от САЩ задочен разпит на ключов свидетел
За пореден път искат от САЩ задочен разпит на ключов свидетел / netinfo

Добричкият окръжен съд даде последна възможност да се разпита задочно ключов свидетел по делото срещу бившия управител на „Добруджански протеин” Светослав Тодоров. Той е обвинен в присвояване в особено големи размери, като щетата е за 168 725 лева. През 2004 Добричкият окръжен съд го призна за виновен и го осъди на 18 години затвор. Варненският апелативен съд намали наказанието на 15 години, а Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане.

В новото дело съдът допусна през ноември 2007 година разпит по делегация на свидетеля Красимир Донев, живеещ в САЩ от 1998 година. Като началник на склад в „Добруджански протеин”, той е съставил три фалшиви складови разписки за получени от две фирми компоненти за производството на „Добруджански протеин”.
 
Съдебната поръчка за разпита е изпратена чрез Министерството на правосъдието до американските власти. Добричкият окръжен съд многократно е изпращал писмени запитвания до Министерството на правосъдието дали тя е изпълнена. Към момента не е ясно защо разпитът още не се е състоял.

Днес прокуратурата поиска Добричкият окръжен съд да изпрати нова съдебна поръчка до САЩ. Ако и този път няма резултат, свидетелят ще бъде заличен като такъв.

Делото ще продължи на 16 юли, а ако съдебната поръчка не бъде изпълнена и през лятната ваканция – на 18 септември.