ВМРО-Добрич протестира срещу сбирка на секта
ВМРО-Добрич протестира срещу сбирка на секта / netinfo

ВМРО-Добрич ще се опита да провали събрание на сектата „Свидетели на Йехова”, насрочено за 28-ми и 29-ти април в Органовата зала в центъра на града. Това съобщи на брифинг регионалният координатор на ВМРО и член на изпълнителния съвет на организацията Костадин Костадинов. В Добрич ще се съберат „свидетели” от цяла Североизточна България и гости от Полша и Румъния.

Въпреки, че е регистрирана в България, сектата „Свидетели на „Йехова” е една от най-опасните в света и срещу нея трябва да се възбуди общественото недоволство, заяви Костадинов. От ВМРО обявиха, че са готови да направят всичко възможно събранието в края на април да не се състои. „Ако се наложи, ще извикаме наши членове от Варна и Силистра, каза Костадинов. Той отхвърли идеята хората на ВМРО да блокират входа на залата. "Ще се съберем няколко стотин души, ще повикаме наши богослови и ще влезем при тях, за да разговаряме", заяви активистът на войводите.

Предвижда се още тази вечер в храмовете и по улиците на Добрич да стартира подписка срещу учението. Общинският съветник от ВМРО Йордан Йорданов пък ще внесе питане на предстоящата сесия как сектата е получила разрешение от кметството да използва за сбирката си органовата зала. Според ВМРО наемът на помещението е бил платен още през месец януари.

От организацията обявиха още, че Варненският и Великопреславски митрополит Кирил ще разпореди на архиерейския наместник отец Стоян да окаже подкрепа на войводите. Негово преосвещенство ще подготви и официално становище по повод активизирането на култове, като „Свидетели на Йехова”.

От пресслужбата на общината съобщиха, че молбата за залата, заедно със съдебната регистрация на религиозната институция, са депозирани на 18 януари 2007 година от Андерс Карлсон от местното поделение на вероизповеданието. "На основание действащото българско законодателство и регистрацията по Закона за вероизповеданията Община Добрич дава своето съгласие за ползване на зала “Добрич” в дните 28 и 29 април срещу регламентиран наем. В тези дни залите ще се използват в часовете от 9 до 16 часа. Наемът за заплащане е по 300 лева за 4 часа и по 50 лева за всеки следващ час", пише още в съобщението.

Сектата има около 6 млн. последователи в целия свят. В България е регистрирана няколко пъти, последно - в началото на 2006-та година. Последователите на учението не почитат националните символи, отказват военна служба, не приемат лечение и кръвопреливане за себе си и близките си, не зачитат никакви религиозни и граждански празници.