Владимир Калчев кани родители и учители на сесията за закриване на училища
Владимир Калчев кани родители и учители на сесията за закриване на училища / Дарик Добрич - архив

Председателят на Областния и общински съвет на БСП в Добрич Владимир Калчев кани учители, родители и ученици на предстоящата сесия на Общинския съвет на 27 март, на която ще се разглежда предложението за закриване на две училища в Добрич – ОУ „Бачо Киро” и ОУ „Отец Паисий”.

„Не мога да се съглася с позицията на община Добрич, че предлаганото закриване на училища в града може да бъде само въз основа на мнението и преценката на 17-членна група от специалисти, както се посочва в докладната записка. В критериите се посочва доста удобно, че проблем се явяват броят на учениците и местоположението на училищата. Никой от общинарите обаче не казва другото – че това са учебни заведения в райони, където повечето от учениците са роми” – коментира в писмо до медиите Владимир Калчев. Според него причината за закриване на двете училища е защото „като няма достатъчен брой ученици, делегираните бюджети няма да стигнат”.

„Неслучайно темата за оптимизацията на училищата в Добрич е предмет на дебати на всеки Общински съвет през последните 20 години, но до решения не се е стигало, защото проблемът е деликатен” – твърди още Владимир Калчев.