Владимир Акопян спечели шахматния турнир в Албена
Владимир Акопян спечели шахматния турнир в Албена / КК Албена - Пресцентър

 

Владимир Акопян от Армения спечели четвъртото издание на международния турнир по шахмат в Албена, съобщиха от пресцентъра на курортния комплекс. В последния девети кръг арменецът с най-високо ЕЛО от 2697 в надпреварата, победи сърбина Драган Шолак, който се състезава за Турция, и завърши с актив от 7 точки. Със същия точков актив приключиха още четирима шахматисти, които бяха подредени по втори показател.

Втори в крайното подреждане остана миналогодишният победител Иван Чепаринов, който в последния ден направи реми с Тигран Петросян (Армения) - трети в окончателното класиране. Четвърти се нареди Тамир Набати от Израел, следван от Карен Григорян (Армения). На половин точка от групата приключи гросмайстор Момчил Николов, който в деветия кръг постигна победа над Kантоли Ратнакаран (Индия).

Китайката Сяовън Чжан се класира на 25-о място с 5,5 точки и така стана най-добре представилата се жена в турнира. В класацията при дамите българката Адриана Николова завърши втора също с 5,5 точки (27-а в общото класиране).

В открития международен турнир се включиха 123 състезатели от 23 страни