/ Дарик Добрич, Валентина Добринчева
На Велики четвъртък от 11.00 ч. на площад "Свобода" децата на Силистра ще имат възможността да се включат в творчески ателиета на тема “Традиции и съвременност“. Организатори за поредна година са Община Силистра - Дирекция "Хуманитарни дейности", съвместно с Общинския съвет по наркотични вещества, Превантивно- информационен център, Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Народно читалище "Светлина"- с. Смилец, Народно читалище "Доростол" и Обединен детски комплекс.

За първи път тази година, празникът ще се реализира на пл. "Свобода" и ще протече в няколко ателиета: "Боядисване на великденски яйца", "Рисуване на лица", "Цветя и цветни картички", "Косичници", "Сценични изпълнения" и "Великденски традиции".

Основната цел е да се осъществи приемственост между добруджанските отколешни традиции и обичаи, свързани със светлия християнски празник и новите, модерни техники.  В  ателиетата, възрастните жени – самодейки от читалищата, ще разкажат как се е празнувал Великден през годините в региона и конкретно в с. Смилец. А модераторите на ателиетата ще покажат нови, съвременни техники на приложното изкуство.
 
Ще се включат децата от 1-и до 6-и клас от СУ "Н.Й. Вапцаров, от ОУ "Св.св. Кирил и Методий", от школата по изобразително изкуство към ОДК, Детска вокална студия "ДО РЕ МИ", Музикална школа "Мегатон", Училище за хип-хоп танци "The centre". На сцената на пл. "Свобода" ще се редуват фолклор и съвремие чрез народните песни на самодейките от читалищата и детски музикални формации от Силистра.