Вдигат заплатите на кмета и председателя на Общинския съвет
Вдигат заплатите на кмета и председателя на Общинския съвет / Дарик Добрич

Ново възнаграждение на кмета на Добрич ще гласува Общинският съвет на заседанието си на 25 март. Предложението внася председателят Ангел Табаков. Той предлага кметът да получава 2 700 лева, считано от 1 април т.г. Новият размер е в границите на посочения лимит за основна месечна заплата за заемащите длъжността „кмет на община" и е в рамките на разходите за заплати на дейност „Общинска администрация" в приетия бюджет на общината за 2014 година.

В докладната записка се припомня, че заплатата на кмета не е увеличавана от 2011 г. Повишението се определя от изменение на Постановление № 67 на МС от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности, прието на 15 януари 2014 г. С него се определиха нови лимити на основните месечни заплати на кметовете в зависимост от минималните и максималните размери на месечните заплати по нива и степени на служителите в държавната администрация. В община Добрич вече бе направено увеличение на разходите за заплати на администрацията - с бюджет'2013.

Вдигат заплатите на кмета и председателя на Общинския съвет
netinfo
На сесията ще бъде разгледано и предложение за увеличение на възнаграждението на председателя на Общинския съвет, направено от Божанка Вуцова - ръководещ бюджетната комисия. В него е записано заплатата на председателя да бъде 31,50 на сто от основното месечно възнаграждението на кмета, с цел тези средства да бъдат в лимита за дейност „Общински съвет"в бюджет'2014.

Със свое решение на предишното заседание, местният парламент утвърди новия размер на средствата за заплатите на общинските съветници. Те ще получават 40% от брутното възнаграждение на председателя или около 330 лева.