Вандали трошат ремонтираните спирки в Добрич
Вандали трошат ремонтираните спирки в Добрич / Дарик Добрич

Вандали потрошиха вече три от ремонтираните от община Добрич 26 спирки на градския транспорт. Последното посегателство от преди броени дни е върху спирката срещу Дом-паметник "Йордан Йовков", която е една от двете дарени от фирма "Пътнически превози". Във всичките случаи са пострадали по едно пано от прозрачните стени на съоръженията, които са изпълнени от специален материал - триплекс, поясни за Дарик зам.-кметът по благоустройство арх. Пламен Ганчев. Той припомни, че за цялостното обновяване на спирките са дадени 120 000 лева от общинския заем от 10 млн.лева, който бе реализиран през 2010-2011 г.. В повечето случаи са използвани старите конструкции, където не са били амортизирани, и са достроени с нови прозрачни пана.

Другите две пострадали спирки са на бул."Добруджа" до ул."Първомайска", и по ул."Батовска". Според Ганчев човешката намеса е очевидна. Той сподели и че обект на "различните настроения" на гражданите са често новите кошчета за отпадъци по центъра, от които половината вече са деформирани. Намалял е вандализмът спрямо осветителните тела, който е бил модерен преди 7-8 години.

Около 300 до 600 лева ще струва поправката на повредено пано на спирка, каза още зам.-кметът, но ремонтите ще бъдат направени след приемането на бюджета за 2012 г.. Според него видеонаблюдение в града би решило донякъде въпроса. Направени са стъпки в тази посока, като се реализира проект за инсталиране на камери, но дейността изисква и обезпечаване със служители и друга техника, каза Ганчев. Той смята, че може би от догодина в Добрич ще има камери на 20 кръстовища и в няколко публични зони и ще се постави началото на видеонаблюдение в по-голяма част от градските пространства.

Една от новите спирки в Добрич е разкрасена с цветно фолио, изобразяващо слънчогледи - тя се намира в кв."Добротица". Идеята е изпълнена не от общината, а по инициатива на местната общност, поясни Ганчев, не пожелавайки да каже повече за автора на тези "слънчогледи". Очаква се след година по спирките да се появят разписания, но това ще стане след уточняване на транспортната схема.

Вандали трошат ремонтираните спирки в Добрич
netinfo