В средата на юли започват разкопките на крепостта Залдапа
В средата на юли започват разкопките на крепостта Залдапа / Дарик Добрич, архив

Регионалният исторически музей в Добрич получи финансиране за археологически разкопки на два обекта в областта. Директорът на РИМ Костадин Костадинов подчерта, че от 1989 година насам държавата за първи път подкрепя със средства проекти за археологически разкопки на музея.

Между 10 и 15 юли се очаква да започнат разкопките на античната крепост Залдапа. Най-старият и най-голям античен трако-римски град на територията на Добруджа е разположен на площ от 250 декара в община Крушари и никога не е бил разкопаван, като се изключат иманярските набези. Крепостта, наричана „Добруджанския Помпей”, е унищожена в началото на 7 век.

За осъществяване на археологическите разкопки са осигурени 10 хил.лева от бюджета на община Крушари, а преди три дни от Националния експертен съвет за теренните проучвания са предоставени 40 хил.лева. Още 10 хил.лв се очаква да постъпят от спонсори.

Ръководители на разкопките ще бъдат проф. Георги Атанасов от Силистренския исторически музей – едно от най-големите имена в средновековната археология, и доц.д-р Валери Йотов. Главният уредник в РИМ Добри Добрев ще бъде зам.-научен ръководител.

Любопитен е фактът, че интерес към разкопките проявява и френски учен – това е Доминик Моро, преподавател в няколко френски университета. „Вероятно е и френски археолози да се включат на един определен етап, което ще превърне експедицията в международна. Искаме обаче чужденците да дойдат с финансиране, защото това ще разшири още повече мащаба на проучването”, заяви Костадинов. Целта в крайна сметка е крепостта да се превърне в обект за масов туризъм.

Вторият проект за това лято на РИМ е свързан с крепостта в местността „Славната канара”, близо до селата Дебрене и Прилеп. Там са извършвани археологически разкопки в годините 1988-89-та. Има запазени крепостни стени с височина 2 метра, разкрита е църква, използвана до 15 век, запазен е изцяло крепостният ров. На мястото са намерени останки от кръстоносци на Владислав Варненчик, предполага се, че там те са хванати в капан и избити от турците.

В подножието на крепостта има още възрожденска чешма и скален манастир. За разкопките на „Славната канара” са предоставени 20 хил.лева от бюджета на община Добричка.