/ iStock
В новото издание на Седмицата на камерната музика "Константин Илиев" в Добрич ще прозвучат шедьоври на виенски класици, обявиха от общината афиша на музикалното събитие, което ще започне на 26 април.

Със знаковата творба на Йозеф Хайдн "Последните думи на Исус Христос, изречени при разпятието му" Българският камерен оркестър-Добрич ще пренесе духа на Великден в Огледалната зала. На концертния подиум ще стъпи и професор Красимир Тасков, който е включил в клавирния си рецитал "Патетична" и "Лунна" соната на Бетовен, соната № 9 на Моцарт и соната № 50 от Хайдн. 

Кантата "Вие, които славите Създателя" от Моцарт е част от програмата на камерното дуо Пламен Бейков - бас, и Божена Петрова - пиано. Във фестивалния афиш в дните до 30 април е концерт на ансамбъл "КласикАрт" с участието на музиканти от Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио и Софийската опера и балет. Публиката ще аплодира валдхорнов и кларинетен квинтет от Моцарт и струнен квартет "Чучулигата" от Хайдн.

Фестивалната атмосфера ще съпреживеят и най-младите ценители на класиката с проекта "Концерти за малчугани и великани".

В градския парк "Свети Георги" арфистката Яна Дойнова ще запознае децата с различните видове арфи. Цигуларката Белла Драганова и аниматорката Яна Иванова ще въвлекат слушателите в магическите звуци на цигулката, виолончелото, китарата и перкусиите. Децата ще могат и да опитат да посвирят на инструментите.

В съпътстващата програма на Седмицата ще бъде представена пътуващата фотодокументална изложба, посветена на 125-ата годишнина от рождението на композитора Петко Стайнов.

За откриването на експозицията се очакват внукът на композитора - Петко Стайнов, и уредникът Иво Косев в музея "Дом Петко Стайнов" в Казанлък, посочват от общината.

Седмицата на камерната музика в Добрич има дълголетни традиции, а неин патрон е именитият музикант професор Константин Илиев (1924-1988), който е сред инициаторите на първото издание на фестивала през 1975 година.
БТА