В община Генерал Тошево очакват интерес към програмата Ин витро
В община Генерал Тошево очакват интерес към програмата Ин витро / Дарик нюз

В община Генерал Тошево очакват двойките с репродуктивни проблеми да се възползват от програмата „Ин витро”. Тя предвижда подпомагане до 2000 лева за една година за ин витро процедури. „Радостен съм, че нашата община е сред първите в региона, които предоставят този вид помощ. Правим това, защото сме убедени, че само така ще допринесем за справяне с тежката демографска криза в общината, а и в страната като цяло”, коментира зам.-кметътъ на Генерал Тошево Георги Георгиев. Ето какво още каза той по темата:

В какво се изразява помощта, която отпуска Община Генерал Тошево, съобразно приетата преди близо 1 годинa наредба за процедурите „ин витро”?

Правилникът за финансиране на процедури ин витро за семейства и двойки, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на Община Генерал Тошево е във връзка с решение на Общински съвет от 6 февруари 2015 година, като това решение урежда всички условия за участие в програмата за финансиране. Община Генерал Тошево предоставя до 2000 лева за една година помощ на двойки с репродуктивни проблеми, които отговарят на критериите и условията за участие в програмата. С тази сума се подпомагат процедурите, които биха довели до забременяване. През миналата година интерес към тази програма имаше от страна на 3 двойки на територията на нашата община, като първото семейство не предостави необходимите документи, другото семейство не отговори на условията, но за щастие третата двойка отговаряше напълно на всички изисквания и вече е в очакване на своята рожба. И през тази година сумата за подпомагане ще бъде 2000 лева, а условията и правилата за кандидатстване по програмата се запазват. Те са добре описани на сайта на Община Генерал Тошево. Комисията, която ще разглежда кандидатурите на семействата е утвърдена единодушно на заседание на Общинския съвет.

Очаквате ли през тази година по-голям интерес?

Определено точно такива са моите очаквания. Най-голямата реклама обаче ще дойде с появата на първото бебе, родено с процедура ин витро на територията на община Генерал Тошево. Така ще стигнем най-силно и въздействащо до нуждаещите се. Аз призовавам всички млади хора с репродуктивни проблеми да не чакат дълго и ако са преминали през 2-3 години на неуспешни опити, да се обърнат към този вид помощ. Радостен съм, че нашата община е сред първите в региона, които предоставят този вид помощ. Правим това, защото сме убедени, че само така ще допринесем за справяне с тежката демографска криза в общината, а и в страната като цяло. Освен това по този начин показваме и един ефективен модел за отношение към тежките социални проблеми.

Фондация “Искам бебе” е партньор на програмата. Това ли е начинът за изграждане на успешна социална политика – когато Община Генерал Тошево си партнира с неправителствени организации?

За мен, отговорът е категорично “Да”. И в този ред на мисли искам да благодаря на Радина Велчева, на която сме много задължени за нейната съпричастност и помощ, която оказа на общинското ръководство и Общинския съвет. Благодарен съм и на общинските съветници, които забравиха политическите си принадлежности и гласуваха категорично в подкрепа на продължаване на този вид помощ от наша страна с тази смея да твърдя доста сериозна сума. Това за мен показва достойно държавническо поведение.

Обмислят ли се варианти за повишаване на сумата, която в момента се отпуска?

Ние имаме млад и амбициозен кмет с две деца, който е широко отворен към тези социални въпроси. Убеден съм, че няма да имаме проблем с определянето на средствата. В сравнение с други региони, Община Генерал Тошево предоставя доста висока сума за подпомагане на процедурата ин витро. Трябва да се знае, че лимитът от миналата година, който беше в размер на 10 000 лева и беше за подпомагането на пет двойки с репродуктивни проблеми, все още не е усвоен. Имаме усвояване само от една двойка. Така че все още има средства за подпомагането на други четири двойки. Но, аз съм убеден, че ако в рамките на една година, в нашата община има повече от пет желаещи и отговарящи на условията семейства, Общинския съвет ще намери резерв и ще отпусне допълнителни средства, защото раждаемостта е от изключителна важност за нашата община. А и, няма какво да се лъжем – появата на едно дете е най-великото нещо на този свят.

Ще разкриете ли подробности около награждаването на последното бебе за 2015 година и първото за 2016 година?

На 12 март (събота) ще бъдат връчени подаръци в размер на 250 лева на семействата на последното родено бебе за 2015 година и първото за 2016 година. Семействата са съответно от град Генерал Тошево и село Кардам. Сигурен съм, че родителите ще останат приятно изненадани и доволни.

Какъв е призивът Ви към младите хора в община Генерал Тошево?

Като човек с две големи дъщери и двама внуци искам да кажа следното: Забелязвам, че през последните години, извънредно много се отдалечаваме напред във времето със сключването на брак или раждането на деца. Това се случва по различни причини, най-често икономически. Младите хора нямат сигурност и се страхуват. Моделът на българското, а и като цяло на европейското семейство се променя. За съжаление еднодетния модел се налага като водещ, а това не е никак добре. Според мен, по този начин, една нация трудно би могла да оцелее. Хубаво би било във всяко семейство да има средно между две и три деца. Затова аз апелирам точно към това – нека младите по-смело да вземат решението да имат свое дете, а след това и второ, защото в противен случай времето бързо ще отлети, а нацията ни ще загине. Важно е и на правителствено ниво да бъдат взети категорични решения и много сериозни мерки, подкрепени със сериозни суми, които да преодолеят острата демографска криза, в която е изпаднала страната. Ние от Община Генерал Тошево, освен регламентираните от закона средства, имаме практика да даряваме по допълнителни 100 лева на новородено дете, които да помогнат на родителите. Знаем обаче, че и това е крайно недостатъчно. Бъдещето ни обаче е в децата и младите и затова трябва да се направи всичко възможно за успешно насърчаване и за повишаване на раждаемостта.