В Генерал Тошево представят тъкани от Силистренско
В Генерал Тошево представят тъкани от Силистренско / община Генерал Тошево

Гостуваща изложба на Регионален исторически музей – Силистра, наречена „Тъкани от Силистренско”, беше открита в музея в Генерал Тошево. Представени са общо 127 движими културни ценности – пешкири, обредни кърпички, котленски торби, черги, пътеки, ковьори, възглавници, престилки, бохчи и др. Посетителите ще видят и една характерна за региона на Силистра носия – Шиковската.

Шиковците са преселници от Провадийско и се числят към старото българско население на Североизточна България. Заселили се в Добруджа в началото на 19 век, шиковци наред с гребенци /старото, местно население в Силистренско/, образуват тази част от българското население на Добруджа, което е най-старо и е характерно само за този район. Тъканите, създадени от необходимостта да обслужват бита и да радват сърцето, са свидна реликва от неписаната история на българите, свидетелство за самобитния дар на народа ни, доказателство за неговата жизненост и непреходност през вековете.

 

Изложбата ще гостува в Историческия музей на Генерал Тошево до 25 март и е отворена за посещение всеки работен от 9.00 до 12.00 и от 13.30 до 15.30 часа.