Увеличава се броят на недоносените деца
Увеличава се броят на недоносените деца / netinfo

Около 11 % от родените в региона деца са недоносени, съобщи началникът на отделението по неонатология в добричката болница д-р Снежана Александрова.

Добрички регион е с традиционно висок дял недоносени деца, но за съжаление вместо ние да се доближаваме до средната статистика за страната, другите региони се доближават до нашите показатели и вече отчитат над 10% недоносеност, коментира д-р Александрова. Това по думите й до голяма степен се дължи на стрес, недохранване или заболявания.Най-малкото недоносено бебе, отгледано в отделението през миналата година е тежало 580 грама.

От началото на тази година в добричката болница са изоставени 4 деца, съобщи още Александрова. Средно за година се изоставят около 35 деца. Расте броят и на малолетните и непълнолетни майки, отбеляза специалистът. Има случаи на 15-16 годишни момичета, които вече имат второ раждане.

Отделението за новородени получи дарение от 9 500 лева, събрани от националната кампания „Жълти стотинки”. Средствата ще се използват за закупуване на монитори с кислородна сатурация за недоносените бебета. Дарението беше връчено днес на официална церемония в добричката болница.

Отделението разчита на такива благотворителни кампании за осигуряване на нова техника, посочи Д-р Александрова. Там има нужда и от перфузорни помпи за прецизно дозиране на течностите и медикаментите, които се подават на малките пациенти.