Усложнява се обстановката в Североизточна България
Усложнява се обстановката в Североизточна България / Дарик Добрич

"В момента най-сериозна е обстановката в Североизточна България - в района на Шумен, Разград, Добрич". Това каза Георги Златев от дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура" към Агенция „Пътна инфраструктура".

„Там имаме отново започнал снеговалеж, придружен със силен вятър, който създава предпоставки за снегонавявания", заяви той и добави, че поради тази причина превантивно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили в участъка между Шумен и Разград. „Екипите работят, но за съжаление, веднага след като преминат машините, се образуват отново т. нар. „снежни езици", които са предпоставка за пътнотранспортни произшествия", обясни той.

„Поради очакваните ниски температури в страната от минус 15 - минус 18 градуса, се извършва превантивна обработка на пътищата със сол и калциев хлорид, така че да не се допусне заледяване. Въпреки това призоваваме гражданите да пътуват с подготвени автомобили, със зимни гуми и със съобразена скорост с пътните условия", добави той.

Отменено е бедственото положение в Монтанско и Враца.

Към момента е нормална обстановката в област Монтана, отменено е бедственото положение в трите общини - Лом, Медковец и Якимово.

Отменено е и бедственото положение в Област Враца. Всички пътища на територията на областта са отворени и почистени, възобновено е движението по междуселищните пътища от републиканската пътна мрежа, като действията на Областно пътно управление - Враца продължават в случай на нови валежи, силен вятър и снегонавявания. Това съобщиха от Областна администрация - Враца.

При промяна в климатичните условия и възникване на нова опасност от бедствие Областният съвет за сигурност и Щабът за изпълнение на Областния план за защита при бедствия продължава да действа при непрекъснат режим на работа.